Michael Erenius – Lunds Universitets Fäktmästare

Han började fäkta som tioåring i Lund 1975 och har varit fäktningen i Lund trogen sedan dess. Redan 1984 började han som tränare och är lika aktiv idag som då.

Han började tidigt utbilda sig för att utveckla sig själv och sin träning. 1994 var han klar med den utbildning som Svenska Fäktförbundet kunde erbjuda och han examinerades som steg 3 i florett och värja. Därefter fortsatte han att utbilda sig inom det internationella systemet via Academie d´Armes Internationale (AAI). 1995 blev han färdig som Moniteur d´armes (biträdande fäktlärare) på alla tre vapen. 2000 examinerades han som Prévôt d´armes (fäktlärare) på alla vapen och slutligen, 2008, som Maître du Fleuret (Fäktmästare på florett). Därefter har han ständigt fortbildat sig, bland annat genom distanskurser inom idrott på olika internationella universitet

I juni 2010 beslutade Lunds universitet att utse honom till fäktmästare vid Lunds universitet, den 19:e sedan Universitet bildades.

Vid idrottsfesten i Lund 2017 fick han priset som Årets Eldsjäl för sina mångåriga insatser inom fäktningen i Lund som har gjort avtryck inom svensk fäktning. Som tränare är han känd för att individualisera träning och stötta sina fäktare utifrån deras mål och förutsättningar.

Hans fäktare har även nått tävlingsframgångar, med över 40 medaljer på svenska och nordiska mästerskap. Som tränare har han utvecklat fäktare som har representerat Sverige på JVM, VM och Universiaden.

Under pandemin började han även coacha online för att ge stöd till utländska klubbar, tränare och fäktare.

I hela sitt yrkesliv har han också arbetat med skola och utbildning som gymnasielärare och som tjänsteman i statlig och kommunal skoladministration.